צוואה הדדית
אין דרך קלה לכתוב צוואה, אף אחד לא חש מאושר מזה שהוא מסכם את חייו לכדי מסמך אחד. אך החיים מובילים אותנו לכך שכתיבת צוואה היא אירוע מכונן. לעיתים אנו רוצים שגם במותנו כמו בחיינו, כל החלטה שניקח תהיה משותפת לשני בני הזוג, לשם כך קיימת הצוואה ההדדית. אז מהי הצוואה הזאת ואיך מקיימים אותה?
מהי צוואה הדדית
צוואה הדדית היא סוג של צוואה אשר שני בני הזוג שותפים לה. הצוואה ההדדית מסדירה את רצף האירועים שבו בני הזוג מורישים זה לזה את עיזבונם ולאחר מכן את המשך תהליך ההורשה למי שהם חפצים בכך.
בצוואה הדדית יכולים בני זוג להחליט במשותף כיצד הם רוצים לחלק את רכושם וגם אם צוואתם ההדדית תירשם במסמך אחד, היא עדיין תחשב לצוואה הדדית.
צוואה הדדית מחויבת בכל הכללים של צוואה רגילה והתוקף שלה שריר וקיים בכל ערכאה משפטית.
כיצד עורכים צוואה הדדית?
בשונה מעריכת צוואה רגילה, הצוואה ההדדית היא פרי רצון משותף של שני החותמים עליה ובשל עובדה זאת אין כל פגם מעריכתה במשותף אצל עורך דין. אין כללים ברורים לגבי עריכת הצוואה ההדדית, אך יש כמה מאפיינים שכדאי להכיר אותם.
- יכולות להתקיים שתי צוואות נפרדות של בני הזוג שכל אחת מפנה לרעותה, ועדיין תחשב כצוואה הדדית.
- אפשר גם להכין צוואה הדדית המורכבת ממסמך אחד משותף שבו שני בני הזוג חותמים על מסמך משותף.
- לא קיים נוסח קבוע לצוואה שכזאת. כל מקרה נבחן לגופו ועריכת הצוואה מתבצעת בהתאם לרצונות של אלו החתומים עליה, רצוי שהניסוח יתבצע על ידי עורך דין מומחה בתחום.
- בחוק הירושה בסעיף 8א קובע כי כל אחד מבני הזוג רשאי לבטל את הצוואה בכל עת, ובמידה ויוכנס סעיף המונע זאת מהם, הוא לא חוקי.
היתרונות בצוואה הדדית
האפשרות של צוואה הדדית היא למעשה מתן אפשרות לכל אחד מבני הזוג להיות בשליטה על האפשרות של כל אחד מבני הזוג לשנות את הצוואה שלו בעתיד באופן שלא יוסכם על שני החותמים עליה. עיקרון זה יכול להיות בעל חשיבות מכרעת במקרים מסוימים כאשר אחד מבני הזוג מחליט על שינוי הצוואה על בסיס רצונו האישי בשל נסיבות חיים שהשתנו באופן לא צפוי, ורצונות אלו לא משקפים את רצון הצוואה ההדדית.
בנושא זה חשוב להבהיר שיש שוני חוקתי החל משנת 2005, ולכן צוואות הדדיות שחתמו לפני שנה זאת, דינן שונה מצוואות שנחתמו לאחר אותה שנה.
התנגדות שכזאת יכולה להתרחש רק כאשר היא מתבצעת על בסיס המותר בחוקי הירושה. כמו שכל צוואה אחרת המוכרת כיום בין אם ניתנה בכתב, בפני עדים או בעל פה, האפשרות להגיש התנגדויות אליה היא רק על פי העילות המוסדרות בחוק כפי שנוסחו בחוק הירושה. בין העילות הללו ניתן למצא את העילות הבאות :
- מעורבות בעלת השפעה בלתי הוגנת.
- מעורבות בעריכת צוואה
- העדר כשירות המצווה
- תחבולה והטעיה.
בנוסף לכל אלו בעת התנגדות לצוואה הדדית, שמים לעיתים קרובות דגש על אלמנטים נוספים שלא מצויים בהתנגדויות אחרות, ובעיקר על האופן שבו ההסכם משקף את רצון שני הצדדים, כמו כן יש חשיבות לרמת הכשירות של שני החותמים ומידת ההשפעה של מי מהם על עריכת הצוואה.
עו"ד דני גל איתכם לאורך כל הדרך
עריכת צוואה היא אירוע מכונן. יש בו את כל החומרים ללחוץ על נימי הנפש שלנו. לכן ברגעים הללו חשוב שלצידכם יעמוד איש מקצוע שיוכל לראות את התמונה המלאה ולהעניק לכם את היעוץ ואת הפתרונות הטובים ביותר, עורך דין לענייני משפחה דני גל מייצג לקוחות רבים בתיקים העוסקים בצוואות, ירושות והסדרת סכסוכים משפחתיים. אל תקלו ראש בסיטואציה הקורמת עור וגידים סביב שאלת הצוואה ההדדית, פנו עוד היום לקבלת יעוץ והכוונה על מנת להבטיח שהרצון שלכם יתממש.